-
LØGMARMELADE
BRUG LØGMARMELADE SOM TILBEHØR ELLER I STEDET FOR TOMATSAUCE PÅ PIZZA
Løg-marmelade er måske ikke et ord, du har hørt før. Ikke desto mindre er det lidt af en klassiker, som normalt involverer en hel del sukker, og som ofte serveres som tilbehør til ost. Her er en syrlig udgave uden sukker, som du kan bruge sammen med fisk eller på pizza i stedet for tomatsauce.
Du finder opskriften på løg-marmelade nederst på siden.
Første gang jeg stiftede bekendtskab til løg-marmelade, var engang jeg skulle lave mad til et bryllup. Menuen stod bl.a. på små snackpizzaer med syrlig løg-marmelade, kartofler og oliven. Det var et stort hit!
Især var det den syrlige smag fra hvidvin og eddike, og den let parfurmerede smag fra merian, der gik utroligt godt i spænd med umami- og bittersmagene fra den bagte pizzabund, de kogte kartofler og oliven.
Løg-marmelade som pizzasauce på tunpizza!
I denne weekend har jeg eksperimenteret med tre forskellige slags pizzabunde, lavet på henholdsvis tun, blomkål og mozzarellaost! Løg-marmeladen passer rigtigt godt ovenpå blomkåls-pizzabunden, sammen med gedeost, røget skinke og karse. Igen er det primært grundsmagen umami, der går igen i ingredienserne, og løg-marmeladen laver en god kontrast hertil.
Når du sauterer løgene, er det vigtigt, at panden ikke er for varm, så løgene ikke tager farve. Du skal sørge for at strø salt på løgene fra starten, så opnår du nemlig, at du trækker mest muligt af de naturlige sukkerstoffer ud af løgene. På den måde vil løgene smage sødere, uden at du behøver at tilsætte ekstra sukker.
Af samme grund kogte jeg løgene i vand og ikke i vin. Cellevægge er følsomme overfor pH, og en lav pH vil faktisk gøre løgenes cellevægge mere robuste, og dermed vil de ikke ikke frigive så mange sukkerstoffer.
Det er også nemmere at styre tilsmagningen, når du reducerer eddike og vin i en separat gryde, og så smager til til sidst. Ønsker du at løgene er mindre søde, og at de har mere bid, kan du tilsætte eddike og hvidvin fra starten.
Løg-marmelade
- 4 store zittauerløg
- 2 spsk olivenolie
- 2 dl vand
- 2 spsk æbleeddike
- 1 dl hvidvin
- Tørret eller frisk merian
Fremgangsmåde
- Skær løgene i skiver.
- Sautér løgene forsigtigt i olivenolie og salt, uden at de tager farve i et par minutter.
- Hæld vand på og lad løgene simre i et kvarters tid.
- Reducér æbleeddike og hvidvin til en tredjedel i en separat kasserolle.
- Tilsæt vinen lidt ad gangen til løgene sammen med merian indtil du har den rette konsistens og smag.
- Løg-marmeladen skal være tyk og cremet i konsistensen.

Hvad er sundest: lav-kulhydrat eller lav-fedt diæter?
Skriv et svar
Vil du vide mere om, hvordan sund mad med få kulhydrater kan hjælpe dig med at smide de overflødige kilo, så tryk her:
Seneste blog indlæg
Fede Vaner - CVR: 38015923
Cookies-politik, ansvarsfraskrivelse og betingelser
Generelle oplysninger og informationer på dette site må ikke bruges i stedet for egentlig professionel rådgivning eller behandling af autoriseret læge eller anden relevant fagperson. Indholdet på denne hjemmeside er altså udelukkende beregnet til at være informativ og til undervisningsbrug. Konsulter venligst en læge for medicinsk rådgivning, behandling og/eller diagnose.
*: Alle resultater er individuelle og op til den enkelte at opnå. Eventuelle vidnesbyrd fra tidligere klienter er baseret på deres egne erfaringer, og disse kan ikke garanteres.
Information på websitet gives uden garanti for nøjagtigheden og kvaliteten heraf, og skal betragtes som vejledende. Fede Vaner fraskriver sig ethvert ansvar for skade eller tab som følge af brugen af websitets informationer.